esenca

CASAMENT GITÀ

CASAMENT GITÀ

Catalunya, Espanya. 2019

Casament del Toti Díaz (18) i la Rafi Amador (16), dos gitanos que van contraure núpcies al barri de la Planada de Sabadell (Barcelona).

La comunitat gitana és molt present en aquesta ciutat on hi viuen a prop de 10.000 persones i els casaments són la seva identitat; una tradició que s’ha perpetuat al llarg dels anys. De fet, per cada casament hi ha un esforç econòmic important. En el cas de la Rafi i el Toti, ambdues famílies van estalviar durant dos anys per poder “convidar” a 500 persones i com dicta la tradició: amb tota mena de detalls i luxes. La diferència entre altres comunitats és que no fan llistes i no demanen diners als seus convidats; només si ells volen, en posen a dins el pastís o entre el vestit de la núvia a la sala de ball.

L’educació de les noies està orientada a guardar la seva honra (virginitat), per entregar-la al futur marit, el que suposa un orgull per a les famílies. La prova del mocador (yeli) la fa la “ajuntaora” que és l’encarregada d’extreure 3 taques rosades del trencament de l’himen.