esenca

CAMP DE REFUGIATS DUNKERQUE

CAMP DE REFUGIATS DUNKERQUE

Dunkerque, nord de França. 2016

A pocs quilòmetres del centre de Dunkerque, al nord de França, s’aixeca un dels camps de refugiats de Gran Synthe, més conegut com “Jungle” on la majoria de persones provenen del Kurdistan – Iraq. Actualment (maig 2016) acull 1500 refugiats.

Baxtyar. S, un jove kurd de menys de vint-i-quatre anys, em demana que no reveli la seva edat per temes legals al seu país d’origen. Fa tres mesos que dorm en el camp juntament amb cinc companys més, també kurds, on van arribar impulsats per les mateixes circumstàncies. Ara la seva casa és una petita barraca de fusta que Metges Sense Fronteres (MSF) va construir sobre el terreny a principis del 2016. Dels nou germans que eren, dos han perdut la vida a l’Iraq a causa de la guerra. El seu pare, combatent contra el Daesh igual que ell i dos germans més, havia estat el responsable de manar-lo a buscar noves oportunitats al Regne Unit. Baxtyar, ha recorregut tretze països en un any. Des de l’Iraq fins a França. La policia búlgara el va retornar d’on venia, Turquia, deixant-ho sense sabates i amb el nas trencat. El pitjor record que recorda va ser abans d’arribar a les costes gregues; nedant dues hores quan la pastera amb la qual anava va sotsobrar i els bebès s’ofegaven en la mar.

Al matí, en el camp, tornen els primers refugiats, els mateixos que la nit anterior han intentat colar-se sota un camió, sense sort. Un somni europeu inexistent. Post-trauma i insomni. La beguda, la música i les autolesions són companyes de batalla per a pal·liar el dolor.